Sisältöön »

Roska-astiat

Logo [Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n yhteistoiminta-alueen jätelautakunta]

Koristekuva

Ajankohtaista

18.12.2018

Jätekimppojen osakkaat kateissa

Jätelautakunnan selvityksessä on käynyt ilmi, että osa jätekimppojen isännistä ei tiedä velvollisuudestaan ilmoittaa kimpan osakkaat jätteitä kuljettavalle yritykselle.

”Jätehuoltomääräysten mukaan kimppaisäntä ilmoittaa kimpan jäsenet yrittäjälle, joka puolestaan toimittaa tiedon kaikista asiakkaistaan vuosittain jätelautakuntaan. Jos tieto jätekimpasta ei tule lautakuntaan niin rekisterimme näyttää, että kiinteistön jätehuolto ei ole kunnossa,” toteaa jätehuoltopäällikkö Salla Alapirtti.

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n yhteistoiminta-alueen jätelautakunta selvitti kesän aikana 16 kunnan asuinkiinteistöjen jätteenkuljetussopimusten tilannetta. Jätelautakunta lähestyi kirjeitse kiinteistöjä, jotka rekisterin mukaan ovat vailla jätteenkuljetussopimusta. Nyt kirjeisiin saadut vastaukset on käsitelty ja selvityksen tulokset koottu.

”Osa asukkaista on ollut ihmeissään, kun jätteenkuljetus on hoidettu kimpassa naapurin kanssa jopa vuosikymmeniä ja sitten tulee selvityspyyntö jätehuoltoviranomaiselta. Tieto kimpasta ei silloin ole tullut jätteenkuljetusrekisteriin saakka,” Alapirtti pohtii.

Jätehuoltomääräysten mukaan kimpan vastuuhenkilön eli kimppaisännän pitää ilmoittaa kuljetusyrittäjälle yhteisastian käytössä tapahtuvista muutoksista. ”Meillä on selvästi tämän asian suhteen tiedottamisessa parantamisen varaa,” toteaa Alapirtti. Seuraavan kerran kuljetusyrittäjät toimittavat tammikuussa 2019 lautakunnalle tiedot kiinteistöistä, joiden kanssa heillä on jätteenkuljetussopimus. Jätelautakunta toivookin, että kimppaisännät tarkistaisivat vuoden loppuun mennessä, että ajantasainen tieto kimpan osakkaista on toimitettu kuljetusyrittäjille. ”Näin saisimme rekisteritiedon korjattua ja jatkossa vältyttäisiin turhien kirjeiden aiheuttamalta hämmennykseltä,” sanoo Alapirtti.

Osan ongelmasta aiheuttaa myös viranomaisten käyttämä väestörekisterikeskuksen tieto, joka ei aina ole ajan tasalla. Tiedot voivat olla vanhentuneita jos esimerkiksi muuttoilmoitus on jäänyt tekemättä pysyvän muuton yhteydessä tai lainhuuto hakematta maanomistuksen vaihtuessa. Omien rekisteritietojen ajantasaisuuden voi tarkistaa maistraatista.

 

Yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat kunnat

 

Yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat

 

Akaa
Eura
Forssa
Huittinen
Humppila
Jokioinen
Koski TL

Loimaa
Oripää
Punkalaidun
Sastamala
(pl. Suodenniemi ja
Mouhijärvi)

Somero
Säkylä
Tammela
Urjala
Ypäjä